Sınav Kaygısı

Sınav Kaygısı nedir?

Sınav kaygısı; öncesinde öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygı olarak tanımlanır.

Sınav kaygısının belirtileri nelerdir?

Huzursuzluk, endişe, tedirginlik, sıkıntı, başarısızlık korkusu, çalışmaya isteksizlik, mide bulantısı, taşikardi, titreme, ağız
kuruluğu, iç sıkıntısı, terleme, uyku düzeninde bozukluklar, karın ağrıları vs. bedensel yakınmalar, dikkat ve konsantrasyonda bozulma, kendine güvende azalma, yetersiz ve değersiz görme çok sık görülen belirtilerdir.

Sınavdan önce yapılabilecekler nelerdir?

- Sınav kaygısını azaltmanın en temel yolu bilgi eksikliğini minimuma indirmek ve konulara olabildiğince hakim olmaktır.
- Kısa süre kaldığından bütün konuların tekrarını bu hafta ve üst üste yapmak bilgi depolamak yoğun kaygılara sebep olabilir.
- Sınavın önemini öğrenci gözünde çok fazla büyüttüğü zaman, bu durum kaygısını daha da yükseltecektir. Öğrencinin hayatta sınavı tekrar deneyebileceğini yada alternatiflerin olduğunu unutmaması önemlidir.
- Öğrencinin ilgisi olmayan düşüncelerden uzak durmaya çalışılması önemlidir. "Ben bunu yapamam", "bu sınavı geçemeyeceğim", "sınavlarda hiçbir zaman başarılı olamadım", gibi konuşmaların farkına varması ve bunların yerine kendisini destekleyecek ifadeler düşünmesinde fayda var.dır Örneğin, "Bu sınava çok iyi hazırlandım.", "Yapabileceğimin en iyisini yaptım." gibi düşünceler kaygı düzeyini azaltacaktır.

Sınav döneminde ruhsal olarak gergin olacağımız bir döneme gireriz.Bu dönemde psikolog eşliğinde terapi görmek ve sınav dönemini rahat atlatmak gerekmektedir.Sınav döneminde mutlaka bir uzmana danışınız..

Sosyal Medya

Makaleler